4 Haziran 2026 Perşembe
Güvenlik19 02 202617:213 dk okuma1 okunma

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Çocukların Dijital Dünyada Korunmasını Vurguladı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, dijital platformlarda çocukların korunmasının öncelikli olması gerektiğini vurguladı. KKTC heyetiyle dijital dünyada çocuk hakları ele alındı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Çocukların Dijital Dünyada Korunmasını Vurguladı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, dijital platformlar hakkında politika geliştirilirken çocukların üstün menfaatinin öncelikli olması gerektiğini belirtti. Elmas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclisi Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin Geçici ve Özel Komitesi Başkanı Hasan Küçük ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmede bu konulara değindi.

Komisyonun Sosyal Medya Çalışmaları

Elmas, toplantıya TBMM Dijital Mecralar Komisyonu üyelerinin de katıldığını ve Komisyonun kuruluşundan beri Türkiye lehine sosyal medya alanındaki çalışmaları gündeme getirdiğini ifade etti. Daha önce Türkiye’de sosyal medya platformlarının temsilcilerinin bulunmadığını, Komisyonun gayretleri sayesinde bu temsilcilerin Türkiye’de yer almaya başladığını söyledi.

İnternet ve Ekonomik Suçlar

İnternetin gelişmesiyle birlikte ekonomik suçlar arasında kumar, bahis ve şans oyunlarının öne çıktığını belirten Elmas, ulusal ve uluslararası şirketlerin bireylere bu imkanları sunduğunu dile getirdi. Devletlerin bu konuda duyarsız kalmayarak yerel mevzuatlarda hukuki düzenlemeler yaptığını aktardı.

Telif Haklarının Korunması

Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler interneti bilginin temel dağıtım aracı haline getirmiştir. Elmas, bu durumun müzik, sinema, güzel sanatlar ve kitap gibi telif hakkına konu olan fikri ürünleri derinden etkilediğini belirtti. Hukuki açıdan fikir ve sanat eserleri kapsamında telif haklarının korunmasının en önemli alanlardan biri olduğunu vurguladı.

Çocukların Dijital Tehlikelerden Korunması

Elmas, dijital teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, dijital platformların çocukların istismar, sömürü, çocuk ticareti, siber zorbalık ve uygunsuz içeriklere maruz kalmaları gibi risklere yol açtığını kaydetti. Bu nedenle dijital mecralara ilişkin politika oluşturulurken çocukların üstün menfaatinin merkezde yer alması gerektiğini ifade etti.

Çocukların her türlü istismar ve şiddetten korunmasının devletin görevi olduğunu belirten Elmas, sosyal medya erişiminde yaş sınırlaması gibi önlemler başta olmak üzere yapılacak çalışmalarda karar vericilere ve siyasetçilere önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

ABD’de reşit olmayan kız çocuklarına yönelik fuhuş ağı kurduğu iddiasıyla yargılanırken hapiste ölen milyarder Jeffrey Epstein olayını hatırlatan Elmas, bunun hızlı hareket edilmesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti.

KKTC'den Dijital Dünyada Çocuk Hakları Vurgusu

KKTC Meclisi Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin Geçici ve Özel Komitesi Başkanı Hasan Küçük, KKTC ile Türkiye arasında sadece tarihsel değil, ortak kader, sorumluluk ve geleceğe ilişkin bağlar bulunduğunu ifade etti. Dijital dünyanın sınırsız bilgi sunduğu kadar sınırsız riskleri de beraberinde getirdiğini belirtti.

Küçük, çocukların siber zorbalık, dijital bağımlılık, kişisel veri ihlali, zararlı içerikler, kimlik manipülasyonu, dezenformasyon gibi dijital istismar ve çevrimiçi suçlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu tehditlerin yalnızca bireysel değil, toplumsal güvenlik, aile yapısı ve sağlıklı nesiller açısından yapısal riskler oluşturduğunu vurguladı.

Küçük, dijital dünyanın artık sadece teknoloji meselesi olmadığını, aynı zamanda egemenlik, güvenlik, eğitim, ahlak ve medeniyet meselesi olduğunu belirtti. Devletlerin sadece fiziksel sınırları değil, çocukların zihinsel ve dijital sınırlarını da korumakla yükümlü olduğunu dile getirdi.

Son olarak Küçük, güçlü bir farkındalık ve düzenleme sürecinin gerekliliğine işaret ederek öncelikli konuları paylaştı.

Paylaş:
Serkan Demir

Serkan Demir

Haber Editörü

Deneyimli haber editörü ve yazar.