Kıdemli Avrupalı Gazeteci Yapay Zeka Kaynaklı Sahte Alıntılar Nedeniyle Görevden Uzaklaştırıldı
Avrupalı gazeteci Peter Vandermeersch, yapay zekadan kaynaklanan sahte alıntılar nedeniyle geçici olarak görevinden alındı. 53 makaleden 15'inde uydurma ifadeler tespit edildi.

Avrupa'nın deneyimli gazetecilerinden Peter Vandermeersch, yapay zeka tarafından oluşturulan ve gerçekmiş gibi sunulan uzman alıntılarını içeren haberler yayımladığı gerekçesiyle geçici olarak görevinden alındı.
Hollanda Gazetesinin İncelemesi
Hollanda'daki NRC gazetesinin yaptığı incelemeye göre, Vandermeersch'in Mediahuis’e ait iki internet sitesi için kaleme aldığı 53 makaleden 15’inde birçok uydurma alıntı yer aldı. Gazete, "Vandermeersch'in haberlerinde ve bilimsel çalışmalardan alındığını iddia ettiği ancak bu kaynaklarda bulunmayan ifadelerin bulunduğunu" bildirdi.
Bahsi geçen yazılarda adı geçen yedi kişi, kendilerine atfedilen sözleri kullanmadıklarını doğruladı.
Görevden Uzaklaştırma ve Açıklamalar
2022-2025 yılları arasında Mediahuis Ireland CEO’su olarak görev yapan ve ardından Avrupa yayıncılık grubunda "gazetecilik ve toplum" bursiyeri olarak çalışan Vandermeersch, geçici olarak bu görevinden uzaklaştırıldı. Kendi blogunda da bu durumu doğruladı.
Vandermeersch, Substack platformunda yayımladığı yazısında uzun raporları özetlemek için ChatGPT, Perplexity ve Google Notebook gibi yapay zeka araçlarını kullandığını ve çıktılarının doğru olduğuna inandığını belirtti. Ancak bu sistemlerin, insanlara hiç söylemedikleri sözleri söylemiş gibi gösteren sahte alıntılar üretebildiğini itiraf etti.
"Bu sadece dikkatsizlik değildi, yanlıştı. En acı tarafı, meslektaşlarımı defalarca uyardığım hatayı kendim yapmış olmam: Bu dil modelleri o kadar iyi ki, yazar olarak onları kullanmaya heveslendiriyor ve karşı konulmaz alıntılar üretiyorlar."
Olayın Farkına Varılması ve Sonrası
Vandermeersch, geçen yıl iki yazısında yapay zeka kaynaklı alıntılar olduğunu ilk kez fark ettiğini ancak o dönem bunları düzeltmediğini söyledi. Sorunu birkaç ay önce yeniden fark ettiğinde yapay zeka kullanma hevesinin azaldığını belirtti.
Çeviri, fikir üretme, başlık bulma ve haber açısı oluşturma gibi işler için bu tür araçları hâlâ kullandığını ancak artık "öncekine kıyasla çok daha az saf bir güvenle" hareket ettiğini sözlerine ekledi.
Ufuk Tekin
Haber Editörü
Deneyimli haber editörü ve yazar.